schermafbeelding-2024-05-13-om-11.36.32

3 juni 2024

#12 De Vonk Diepte-interview met Anja Geraschenko op 3 juni 2024 in Café Fabriek: "Als wij bang zijn, dan zijn wij verloren".

Het is eind 2012, een periode waarin spanningen rond het presidentschap van Janoekovytsj zich opbouwen die in Kiev zullen leiden tot een gewelddadige uitbarsting waarbij later mensen gemarteld en vermoord worden teruggevonden. Als Anja Gerashchenko tijdens nachtelijke onlusten een oudere vrouw ziet zitten die met haar kalmte haar omgeving tot rust weet te brengen, beseft Anja wat de essentie is van wie zij is en waar zij voor staat.

“Als wij nu bang zijn, dan zijn wij verloren” zal ze drie maanden later zeggen als ze erop staat herkenbaar in beeld haar getuigenis te geven van nieuwe onlusten, in Charkiv.
 
Nu, jaren later, lijkt deze uitspraak het motto van haar familie. Dat leidt tot vragen als:
  • Hoe dringt de oorlog door in de haarvaten van je familie, je vrienden en jouzelf als je land in oorlog is?
  • Wat zeg je tegen je broer of tegen je zoon als ze besluiten om naar het front te gaan?
  • Waarom bleven Anja’s ouders vlakbij Charkov wonen terwijl ze wisten dat annexatie aanstaande was?

Op deze vragen gaan we dieper in tijdens een extra lang interview met Anja Gerashchenko. Want achter elk antwoord duiken nieuwe vragen op waarbij we zullen onderzoeken hoe persoonlijke beleving van de oorlog zich verhoudt tot het dagelijks leven in oorlogsgebied, maar ook hoe kwetsbaar vrede is in een democratie en hoe kwetsbaar democratie is in tijden van oorlog.

De samenvatting van Anja in het voorgesprek: “Het is niet zo simpel”

Vragen aan Anja: na het interview is er gelegenheid tot vragen vanuit de zaal
 

Anja Gerashchenko is voormalig burgemeester in Oekraïne. Zij kwam  in 2019 naar Nederland en werkt inmiddels als relatiemanager bij de gemeente Zaanstad. Anja helpt vluchtelingen en legt hen uit hoe zaken geregeld worden in Nederland. Zij is eerder geïnterviewd door locale en nationale media en gaf op 5 mei 2022 in de Bullekerk een lezing in het kader van bevrijdingsdag.

 

 

Café Fabriek

Maandagavond 3 juni 2024

Inloop vanaf 19:30 uur
programma 20:00 uur
Entree gratis

Café Fabriek

Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA
Zaandam

Aanmelden

Klik hier

Sluit bij de 24 andere bezoekers aan!

Gif laden

Al geregistreerd?

Gebruik deze tool om uw registratie te beheren.