reportage Debatcentrum De Vonk

25 SEP 2023

#08 Bruist Zaanstad nog in 2040?

Maandag 25 september vond de 4e debatavond van Debatcentrum De Vonk in Café De Fabriek in Zaandam plaats, dit keer in samenwerking met De Balie. Zo’n 80 bezoekers gingen onder leiding van moderators Lennart Booij en Rob Smits in debat over de vraag: ‘Bruist Zaanstad nog in 2040?’.

Het Zaanse culturele klimaat staat er niet bepaald rooskleurig bij als we de benchmarks bekijken. Zaanstad besteedt minder euro’s per inwoner aan cultuur dan alle andere grote gemeenten en de bewoners zijn voor maar 42% tevreden over het culturele aanbod. Tegelijk groeit de stad door naar 200.000 inwoners. Wat doet dit alles met de ambities uit de cultuurvisie 2019-2030 “Zaanstad bruist”.

Cultuur is groot én klein
Dat cultuur veelzijdig is, blijkt wel als het de Zaankanters op straat wordt gevraagd. Inwoners van Zaanstad maken gebruik van een veelzijdig aanbod: van de Bullekerk tot de bieb, van buurthuis tot De Jungle. Tegelijkertijd zien inwoners ook nog mogelijkheden tot verbetering. Er is behoefte aan meer festiviteiten. En hoewel het brede culturele aanbod van Amsterdam goed gebruikt wordt, mag het in Zaanstad gerust nog iets meer. “Je wilt niet altijd wegvluchten uit je eigen stad” zegt een Zaankanter die regelmatig concerten bezoekt in de Ziggo Dome.

Volgens componist Merlijn Twaalfhoven gaat cultuur niet alleen over grote concerten, maar óók over het buurthuis.  Cultuur zit in het dagelijks leven. En omdat de wereld steeds onzekerder wordt, moeten juist cultuurplekken behouden blijven. In moeilijk tijden moet iedereen volgens Twaalfhoven leren om te leven en te kijken als een kunstenaar.

Volgens wethouder Wessel Breunesse gebeurt er enorm veel op amateurniveau, juist ook in de dorpen van Zaanstad. Dat is ook de ambitie van de gemeente: naast een goede basisinfrastructuur van culturele organisaties vooral ook de kleine cultuur ondersteunen. Breunesse blikt terug op de corona-tijd waarin het erg zwaar was voor de culturele sector. Desondanks ziet hij de afgelopen mooie initiatieven opkomen, zoals de Bullekerk, Het Motorblok, het Zaans Toneelhuis en het Darwinpark Festival. Maar hij ziet ook verbeterpunten. Zo zou de doelgroep die met cultuur bereikt wordt diverser moeten zijn. De gemeente wil de subsidieregelingen aanpassen om hieraan bij te dragen.

Aan de hand van 2 stellingen gaan de moderatoren Lennart Booij en Rob Smits in gesprek met de aanwezigen in Café Fabriek.

Beter moet het volgens de aanwezigen met het faciliteren van evenementen. Initiatieven als Boulevaart en andere festivals gaan ten onder aan het ondoordringbare oerwouden van vergunningen. Wethouder Breunesse zei toe daar iets aan te zullen doen.

De betrokken inwoners, raadsleden en de vertegenwoordigers van culturele instellingen zien dat er veel gebeurt in Zaanstad. Zoveel dat de aanwezigen concluderen dat niet zozeer vernieuwing van het aanbod nodig is, maar dat er meer in verbinding met de stad te komen. De gevestigde instellingen zouden hun deuren veel meer moeten openen voor nieuwe makers en initiatieven.

Fluxus speelde hierop direct in en gaat onderzoeken in hoeverre nieuwe initiatieven hun weg beter kunnen vinden naar haar organisatie. Dat wil Fluxus gaan doen door een aanvraag in te dienen bij het Prins Bernhard Cultuur Fonds. Een vertegenwoordiger van dit fonds was aanwezig en gaf aan dat de Zaanse culturele instellingen niet voorop lopen bij het aanvragen bij het fonds.

Cabaretier Rayen Panday sloot de avond af met een humoristische reflectie op wat cultuur eigenlijk is. Cultuur zit in taal, eten en muziek. Van die typische Zaanse woorden tot de aloude voedselindustrie langs de Zaan, koester dat.

Daarna verplaatste het gesprek zich richting de bar van Café Fabriek.

Foto’s: Blinkfotografie

Meer weten? Klik op onderstaande actieve links voor:

ppt-debat-25-september-2023

De Vonk-organisatie staat open voor feedback. Die kun je sturen naar: info@devonk-debat.nl