#20; Verslag: Hip Hop Avond
12-05-2025
#21; Verslag: Hip Hop Avond
Debatcentrum De Vonk organiseerde op 12 mei een avond over hiphop in de Zaanstreek, op de locatie van Solution Dance Centre.
Hiphopwetenschapper Kim Dankoor nam het publiek in vogelvlucht mee in de geschiedenis van hiphop die in de jaren zeventig ontstond in de Bronx.
We luisteren naar The message van The Grandmaster Flash & The Furious Five, waarin een sociaal bewogen boodschap over het leven in de ghetto is verwerkt, het werd in 1982 wereldwijd een hit.
De geschiedenis van 50 jaar hiphop wordt in verschillende archieven vastgelegd. Er zijn veel variaties. Hiphop is een uiting van straattaal, kan een politieke betekenis hebben of is gemaakt als partymuziek.
Hieronder volgen een paar nieuwsflitsen van de avond waarbij een panel ingaat op de Zaanse hiphop.
De bekende Zaanse hiphopper Marvin Adam speelde eerder zeven jaar bij de groep Skere Heren. Hij treedt overal op met persoonlijke Nederlandse teksten. Als panellid vertelt hij: ‘De community bepaalt hoe de hiphop zich ontwikkelt. Zaanstad is een heel kleine wereld. Er gebeurt veel en je kan er makkelijk een eigen identiteit ontwikkelen. Zaanstad wordt veel gezien als het kleine broertje of zusje van Amsterdam.
Typerend voor de Zaanse hiphop zijn de trefwoorden: underdog, grote bewijsdrang, hecht en trots. Je moet twee keer zo hard werken om als Zaankanter je te bewijzen. Het is heel vet als iemand doorbreekt.’
‘We all had to be proud we’re good enough’, is een van de citaten bij de presentatie van Kim Dankoor.
Graffiti artist Masked Felipe reageert: ‘Zaanstad heeft een verleden als arbeidersstad, het heeft veel rauwe kanten. Dit is een ideale plek om je te bewijzen. Met graffiti vertel je je verhaal. Tussen de artiesten is een felle strijd, want iedereen wil de beste plek en zichtbaar zijn.’
Ella John, host van het panel, vraagt Marvin Adam of en hoe de hiphop in de Zaanstreek verandert. Marvin Adam: ‘Eerder was het heel laagdrempelig. We zagen elkaar zeker twee keer per maand. Dat is niet meer, nu gebeurt het veel meer online.
Hiphop heeft een diepgewortelde waarde, het is de stem van de onderdrukten. Alles kan, als het maar hard en authentiek is. Je laat zien wie je echt bent, het contact met het publiek is heel belangrijk.
Nederland heeft een eigen hiphop sound, die is gevormd door de verhalen van de buurt. Je kunt jezelf hiermee laten zien.’
Ella John: ‘Bij jongeren is veel belangstelling voor hiphop. Er is helaas tegenwoordig minder kennis waar het vandaan komt. De kennis van de roots is belangrijk om een sterkere artiest te worden. Met hiphop kun je iets doen voor je community. Je moet het wel snappen en weten wat de codes zijn.’
Schrijfster: Sarah Vermoolen
0 reacties